Incarcarea corecta a telefonului

Sfaturi care te pot ajuta sa prelungesti viata bateriei telefonului tau

Exista multe mituri, opinii si teorii despre bateriile telefoanelor si despre cum sa le intretinem, despre durata lor de viata sau despre cum sa le incarcam. Insa care dintre aceste mituri sunt intr-adevar reale? Ce trebuie facut sa mentii performanta  maxima a acumulatorului dispozitivului tau? Cum procedezi sa obtii cele mai bune rezultate de pe urma acestora?

 

Ciclurile de incarcare

Inainte de a intra in detalii trebuie sa clarificam o notiune: orice baterie are un anumit numar de cicluri de incarcare valabile inainte de a nu mai putea fi utilizata, care la telefon sunt de obicei in numar de 300-500. Un ciclu de încărcare este acela în care bateria ajunge de la aproape goală la plină, iar dupa epuizarea acestora, veti observa ca eventual bateria se va descarca mai rapid in timpul zilei, sau nu va mai functiona la capacitate normala. Putem trage concluzia ca pentru a prelungi durata de viata a bateriei trebuie evitata incarcarea de la 0 la 100%. Este optim sa pastram nivelul acesteia intre 40% si 80%. Atentie! Epuizarea ciclurilor nu indica neaparat faptul ca bateria va fi inutilizabila, insa isi va pierde proprietatile. O baterie bine intretinuta ar trebui sa tina 3-5 ani, iar daca este lasata sa se descarce pana la 50% ii asiguri 1200-1500 cicluri.

 

Cum sa incarcati bateriile Li-ion

La telefoane se folosesc baterii Li-ion care sunt sensibile la temperaturi extreme, deci trebuie evitata pe cat posibil supraincalzirea dispozitivului. Cei de la Apple spun ca 0 grade Celsius este cea mai mica temperatura recomandata pentru folosirea unui iPhone, dar Samsung garanteaza ca aparatele sale functioneaza intre – 20 si + 50 de grade Celsius.

Totodata acestea au nevoie de calibrare la prima utilizare, insa nu trebuie tinute la incarcat mai multe ore. Este suficient ca ele sa ajunga la 100%, iar apoi vor putea fi folosite fara grija. Este bine sa realizezi o astfel de calibrare o data la 1-3 luni, adica sa realizezi un ciclu complet de incarcare si in acelasi timp sa oferi o “pauza” telefonului inchizandu-l, pentru a mentine bateria in forma.

Mitul despre telefoanele lasate la incarcat in timpul noptii este fals. Cu timpul, telefoanele au devenit inteligente si isi dau seama cand au fost incarcate complet, deci le puteti lasa peste noapte atat timp cat incarcatorul este de calitate.

 

Folositi accesorii de calitate

Incercati pe cat posibil sa folositi cabluri, incarcatoare si baterii originale sau macar de calitate, deoarece acestea sunt sigure si au fost testate si certificate de catre producatorii de dispozitive mobile. Produsele companiilor mici si mai putin cunoscute nu respecta intotdeauna normele de siguranta impuse de legislatia in vigoare.

Inainte de a cumpara orice incarcator, asigurati-va ca este compatibil cu telefonul dumneavoastra si are aceleasi specificatii ca si incarcatorul cu care a venit in cutie. O astfel de specificatie este de exemplu amperajul.

CONCLUZIA:

  • Evitati pe cat posibil ciclurile complete, mentinand nivelul intre 40% si 80%.

  • Folositi accesorii de calitate, preferabil originale, compatibile cu telefonul.

  • Nu expuneti telefonul la temperaturi extreme.