In ultimii ani tehnologia a avansat mai mult decat ne-am asteptat, iar smartphone-urile au devenit din ce in ce mai performante, punandu-se mult accent pe design-ul lor, insa au devenit si mult mai fragile, in special cand ne referim la ecranele destul de mari pe care le au in prezent. Prin urmare, majoritatea celor care folosesc aceste “jucarii moderne” vor sa le protejeze aplicandu-le o folie de protectie din sticla in speranta ca vor evita un “mare dezastru”. Cei mai multi dintre utilizatori nu stiu ce tipuri de folie de protectie din sticla sunt pe piata si de multe ori sunt dezorientati sau “mintiti” de catre comercianti de calitatile pe care le ofera acestea.
![](https://www.tintom.ro/wp-content/uploads/2019/01/tipuri-folie-1131x800.jpg)
Asadar, va vom face un mic sumar al acestor tipuri de folii de sticla pe care noi le-am indentificat si folosit pana in prezent , numite si tempered glass:
- Folia de sticla cu aplicare GEL UV – Este una dintre ultimile tehnologii aparute in acest domeniu. Acest tip de folie vine cu un adeziv lichid separat care se lipeste cu ajutorul unei lampi LED/UV. Folia este una dintre cele mai calitative, este curbata, “case friendly”, adezivul lipindu-se pe toata suprafata ecranului, avand o claritatate foarte buna, de aproape 100%. Din pacate, acest tip de folie nu poate fi aplicata pe ecranele fisurate.
- Folia de sticla 4D/5D – La fel ca si folia anterior prezentata are adeziv pe toata suprafata ecranului, este “case friendly”, vine in diverse culori, cu margini curbate. La fel ca si folia cu gel UV, este una dintre cele mai apreciate si folosite folii din sticla in momentul actual.
- Folia de sticla cu rama flexibila – Aceasta vine in varianta atat 3D, cat si 4D. Ca si calitati, are adeziv pe toata suprafata ecranului, are marginile colorate in functie de dorintele utilizatorului. Zona colorata insa nu este din sticla, este din material tip PET (Polietilena). Ca si puncte slabe, partea flexibila colorata prinde impuritati si usor, usor se va dezlipi in timp.
- Folia de sticla 3D cu rama – Ca si caracteristici principale, aceasta folie este curbata, acopera in intregime suprafata ecranului, insa are adeziv doar pe marginile foliei. Acest tip de folie rezista mai putin in timp, uneori poate face click in anumite colturi din cauza lipsei adezivului din centrul foliei, se pierde din sensibilitatea touch-ului, iar in timp intra impuritati.
- Folia de sticla 2.5D cu rama – Are adeziv pe toata suprafata, cu marginile colorate in functie de culoarea telefonului, colturile rotunjite, acopera in totalitate ecranul, insa nu este curbata.
- Folia de sticla 2.5 cu rama cu adeziv pe margini – Are aceleasi caracteristici ca si la folia de sticla 2.5 cu rama, singura diferenta pe care o are este doar aplicarea cu adeziv pe margini.
- Folia de sticla 2.5D – Este folia de sticla clasica, transparenta, doar cu colturi rotunjite, cu adeziv pe toata suprafata, nu este curbata si se foloseste in mod uzual la telefoanele cu ecranele drepte.
!!! FOARTE IMPORTANT. Orice folie, de sticla sau de plastic, rezista si se comporta impecabil in functie de modul de utilizare al telefonului. Chiar daca este din sticla, folia se poate degrada atat la contactul cu obiecte dure (metalice sau scapate pe jos) cat si in conditii de umiditate si temperaturi scazute/crescute (trecerea de la rece la cald si invers).